collAIgue – képek kategorizálása

collAIgue – képek kategorizálása

Egyik ügyfelünknél jelent meg egy új feladat, amelynek részeként milliós nagyságrendű fotó automatikus címkézése és szöveges leírása a cél. A felhasználók címkék és a leírások alapján akarnak keresni a képek között, anélkül, hogy valakinek ezeket az adatokat valakinek manuálisan el kellene készítenie. A képek között sok olyan is van, amelyeket jogi okokból nem szeretnének másokkal megosztani, így ragaszkodnak a helyi feldolgozáshoz. Szintén jogi okokból szükség van a képek kategorizálására is, mely kategóriák alapján jogosultsági szintekhez rendelhető a képek láthatósága is.

A feladat alapján elkészítettünk három új kollégát, az egyik képes angol nyelvű összefoglalót készíteni a képekről, a másik címmel, leírással, típussal látja el őket, a harmadik pedig címkékkel. Mindhárom kolléga egyedileg paraméterezhető és finomítható – így a tömeges feldolgozás során többféle szempont alapján fognak elkészülni a kereshető metaadatok.

A képeket a collAIgue (AutoMeta) felolvassa a megosztott mappából, elkészíti hozzá a címet, egy rövid, de tömör leírást, majd TAG-ekkel látja el.

{
   "title": "A painting of a woman walking her dog",
   "description": "The image is a painting of a woman walking her dog. The woman is wearing a hat and holding the leash in her hand.",
   "type": "Oil painting",
   "category": "Public", 
   "subject": "Dog, Woman, Painting, Artwork"
}

A kép a metaadataival együtt egy Alfresco repository-ba kerül, ahol a felhasználók egy WEB-es felületen böngészhetnek és kereshetnek a képek között.

A kereső felület, melyen a felhasználók már csak a jogosultsági szintjüknek megfelelő képeket láthatják: